Social Icons

facebook

luni, 18 februarie 2013

5 moduri simple prin care iti poti imbunatati metabolismul

Ai probleme cu greutatea, chiar daca esti atenta la ceea ce mananci si nu te numeri printre persoanele sedentare? Este posibil sa ai un metabolism greoi, care te impiedica sa iti mentii silueta fara sa faci eforturi considerabile. Daca te regasesti in descrierea de mai sus, citeste articolul nostru pentru a afla ce este metabolismul, cum functioneaza si cum il poti transforma in aliatul tau in lupta cu kilogramele in plus.
Ce reprezinta metabolismul?

Procesul prin care carbohidratii, grasimile, proteinele si glucidele regasite in alimente sunt transformate de catre organism in energie necesara desfasurarii proceselor fiziologice, dar si a celor fizice se numeste metabolism. Rapiditatea cu care caloriile ingerate sunt transformate in energie, si nu in tesut adipos, se numeste rata metabolica. Aceasta este strans legata de echilibrul dintre aportul caloric, numarul de calorii arse in timpul oricarui tip de activitate fizica si in timpul proceselor fiziologice si caloriile arse in mod natural, datorita conformatiei genetice a fiecaruia. In plus, odata cu inaintarea in varsta, usurinta cu care organismul transforma caloriile in energie se reduce, doarece masa musculara scade, iar stratul adipos creste.
 Avand in vedere ca influenta structurii genetice in procesul metabolic este de doar 5%, principala modalitate de ardere a caloriilor pare sa fie cresterea activitatii fizice zilnice. Deoarece pentru unele dintre noi, din diferite motive, mersul la sala zilnic poate fi imposibil, cresterea ratei metabolice ajunge sa fie o adevarata provocare.

Afla cum iti poti imbunatati metabolismul, atat cu ajutorul unor trucuri de fitness, cat si prin intermediul unor sfaturi legate de dieta alimentara.
Acorda atentie mesei de dimineata

Micul dejun este esential daca vrei sa iti reeduci metabolismul si sa ii reamintesti, inca de dimineata, ca are indatoriri de indeplinit. In cazul in care sari peste micul dejun, prelungesti starea de repaus a organismului, iar mecanismul natural de aparare al organismului va incepe sa conserve energia, motiv pentru care rata metabolica se va mentine la un nivel scazut. Un mic dejun consistent iti va inviora metabolismul de la primele ore ale zilei si te va feri de pofta acuta de dulce care apare atunci cand organismul nu primeste nutrimentii de care are nevoie.
Incepe ziua cu exercitii fizice

Fie ca alergi in parc cateva minute sau faci niste simple exercitii de inviorare, miscarea de dimineata este esentiala daca vrei sa iti obisnuiesti corpul sa arda calorii in ritm constant intreaga zi. Pe langa beneficiile pe care exercitiile fizice facute de dimineata le au asupra siluetei tale se adauga si impactul pozitiv al acestora asupra sanatatii inimii si a bunei functionari a creierului, deoarece sangele si celulele se oxigeneaza mult mai usor.
 Alterneaza intensitatea exercitiilor

Daca vrei sa cresti instant rata metabolica, variaza intensitatea exercitiilor pe care le efectuezi. Alearga cu viteza timp de un minut, dupa care mergi intr-un ritm constant 2-3 minute, danseaza, fa aerobic, mergi pe bicicleta sau alege orice tip de activitate fizica de care esti pasionata, insa respecta principiul variatiei de intensitate. Explicatia acestui truc sta in faptul ca expusi unui efort intens muschii cresc nevoia de energie si, implicit, maresc rata de ardere a caloriilor. In plus, alternarea ritmului cu care faci exercitii favorizeaza aparitia consumului de oxigen la nivel celular, ceea ce face ca organismul sa continue arderea accelerata a caloriilor timp de mai multe ore dupa, in incercarea de a reveni la starea initiala.
Redu numarul caloriilor, insa nu brusc

Reducerea aportului caloric te ajuta sa restabilesti echilibrul metabolic, atat timp cat nu exagerezi si nu reprezinta o schimbare brusca. Daca numarul caloriilor este drastic diminuat de la o zi la alta, in incercarea de a se proteja, organismul va incetini procesul metabolic, astfel incat sa conserve energie, in eventualitatea in care va fi infometat. Pentru a evita aceasta reactie medicii specialisti recomanda diminuarea treptata a aportului caloric, de pana la 100 de calorii, urmata de mentinerea unei valori energetice constante, de pana la 1800 de calorii/zi.
Include pestele in alimentatie

Conform unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Ontario, acizii grasim omega-3 regasiti in peste si in uleiul de peste au proprietatea de a creste rata metabolica a organismului cu pana la 400 de calorii pe zi. Uleiul de peste creste numarul enzimelor care contribuie la arderea grasimilor si scade nivelul enzimelor responsabile de depunerea tesutului adipos.
 Ia suplimente de zinc si crom

Aceste doua minerale au efecte diferite, ina amandoua te ajuta in aceeasi masura sa imbunatatesti rata metabolica a organismului tau. Pe de o parte, zincul contribuie la diminuarea senzatiei de foame, deoarece stimuleaza productia de leptina, hormon secretat de tesutul adipos subcutanat si responsabil de transmiterea mesajului de satietate la nivelul creierului. Pe de alta parte, cromul, regasit indeosebi in rosii, carne rosie, spanac, oua si banane, contribuie semnificativ la cresterea ratei de ardere a caloriilor, indiferent de starea in care se afla organismul.
Foloseste condimente si mirodenii

Studiul realizat de Serviciul de Cercetari in domeniul Agriculturii din SUA a relevat faptul ca scortisoara consumata zilnic intr-o cantitate mai mica de o lingurita mareste de pana la 12 ori rata metabolica a organismului. Un efect similar il au piperul, otetul de mere si ardeiul iute.
Consuma alimente bogate in vitamina C
Citricele, patrunjelul si kiwi sunt alimente care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia ta, deoarece reprezinta surse importante de vitamina C, substanta ce stimuleaza cu pana la 39% procesul de ardere a grasimilor in timpul exercitiilor fizice.
  Consuma bauturi care contin cafeina
Consumate in exces, bauturile bogate in cafeina sunt nocive pentru organismul tau. Vei avea numai de castigat insa daca iti incepi ziua cu o ceasca de cafea sau o cana generoasa de ceai negru. Aceste bauturi cresc ritmul cardiac si implicit ritmul de ardere a grasimilor. In cazul in care nu esti adepta niciuneia dintre aceste bauturi, apa rece este o alternativa grozava. Pe langa faptul ca te hidrateaza fara sa iti aduca mai multe calorii, apa rece stimuleaza activitatea organismului, care face eforturi in plus pentru a regla temperatura apei cu cea a corpului. Nu exagera, insa, cu o cantitate prea mare de apa cu gheata, deoarece poti declansa o raceala sau anumite tulburari digestive.

Tine cont de aceste recomandari si nu uita sa le adaptezi stilului tau de viata, dar si nevoilor organismului tau. Totodata, retine ca somnul este vital pentru functionarea corecta a organismului si ca lipsa acestuia influenteaza negativ capacitatea corpului de a metaboliza corect substantele nutritive pe care i le furnizezi. Fii echilibrata in ceea ce faci si adopta aceste schimbari - rezultatele nu se vor lasa asteptate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu